Författarna

Lena Ollmark

Lena Ollmark

Lena Ollmark arbetar som journalist och författare och har en gedigen bredd i sitt skrivande. Hon har arbetat med novellfilmer och fackböcker, samt skrivit humor för vuxna. Men mest har hon skrivit för barn och ungdomar, bland annat manus till filmerna om Nasse och Lilla Spöket Laban – och mangaböckerna om Stall Norrsken.

Hon har alltid älskat skräck och spökhistorier i både film- och bokform. Att skriva läskiga berättelser tillsammans med Mats Wänblad är nog det roligaste hon vet. Numera tävlar Lena och Mats med varandra i att vara otäckast i bokserien om Karl Dymling och Krabbsjögrund.

Tror du på spöken Lena? Nej, jag tror inte på riktiga spöken. Men jag tror att vi är väldigt duktiga på att hitta på dem själva. Det är jag i alla fall.

Mats Wänblad

Wanblad_Mats_088

Mats Wänblad är en mångsidig författare som skriver både skönlitteratur och faktaböcker för barn och ungdomar. Han har bland mycket annat skapat de populära berättelserna om Familjen Monstersson, läsläran ABC-klubben och böckerna om Bolibompa-draken.

När Mats blev ombedd att skriva spökhistorier för unga människor kallade han in Lena. Hon är något av expert på hur man skrämmer vettet ur folk med berättelser. Tillsammans började de sedan skriva de läskiga böckerna om Krabbsjögrund.

Tror du på spöken Mats? Som liten var jag vansinnigt mörkrädd, då trodde jag på allt som var otäckt. Numera sover jag lugnare. Oftast.