krabbsjogrund

Krabbsjögrund

När Karl Dymling är hos sin morfar i Krabbsjögrund får han höra många spökhistorier om platsen. Han hör berättas om rastlösa själar med tragiska öden, själar som inte fått ro. Historierna får liv när Karl hör dem. Det är som om de ville honom något. Som om han är utvald.

Inte långt bort från dig ligger Krabbsjögrund. På ytan verkar platsen vara en riktig idyll, med vackra små trädgårdar och kullerstensgator. Men snart märker man att allt inte står rätt till. Något hotfullt och ondsint vilar bland skuggor och dimma.

Om man tittar riktigt noga på de vackra semesterbilderna av Krabbsjögrund kan man se hur det mörka och skrämmande skiner igenom. I alla år har innevånarna lagt locket på och skött sitt. Men ondskan från alla gamla hemligheter och oförätter har nu börjat sippra fram. På sikt riskerar den att utplåna hela Krabbsjögrund.

När Karl Dymling kommer till Krabbsjögrund börjar det hända saker. Han börjar se sprickor i idyllen, övernaturliga väsen som berättar om gamla lögner och svek. Tillsammans med kompisen Sara börjar Karl att söka sanningen bakom de rysliga händelserna som dyker upp i Karls närhet.

Karl inser motvilligt att hans uppdrag är att försöka ta reda på och förstå sanningen om Krabbsjögrund, vad som hänt och vad som lockat fram gengångarna. För att göra det måste han möta sina rädslor och värsta mardrömmar.

Om Karl skulle välja att inte söka efter sanningen tilltar hemsökelsen och människor kommer till skada. Alla gamla hemligheters inneboende ondska kan då utplåna Krabbsjögrund. Karl tar sig motvilligt an äventyren – inte för att han vill, utan för att han måste.

Spökena som Karl möter är ibland svåra att förstå eftersom de inte visar vad de vill på samma sätt som levande människor. Även goda spöken kan till en början verka onda och skräckinjagande. För att lösa gåtor och mysterier gäller det att se bakom det självklara. Finns det en annan sanning, som bara du kan se?

flicka

Karaktärerna

Karl Dymling bor egentligen i stan men hamnar hos sin morfar i Krabbsjögrund när hans mamma ska jobba på ett forskningsfartyg. Snart märker Karl att hans mysiga sommarstad inte alls är lika välkomnande när det blivit mörkare och kallare. Mystiska och obehagliga händelser tycks förfölja Karl, kräva att han gör något.

Karl känner sig samtidigt lite ensam och utanför i Krabbsjögrund, han är ju trots allt bara en sommargäst. Men det blir bättre när han träffar Sara, som vet allt om båtar och motorer. Karl är både nyfiken på och ser upp till Sara. Trots att det tillsammans med henne blir uppenbart att han inte är världens modigaste.

Sara (Jansson) är Karls bästa vän i Krabbsjögrund. Sara är tuffare än Karl, kanske för att hon hela tiden är på hemmaplan. Hon jobbar extra med att slakta båtmotorer för reservdelar åt sin farfar och älskar att reta Karl för att han är hopplös på motorer och livet på landet. Sara är nyfiken och full av idéer och historier.

Louise Dymling är Karls mamma och forskare/miljökämpe med havsmiljö som specialområde. Louise är viljestark och kraftfull men hennes hetsiga temperament får henne också att lätt flamma upp. Hon brinner för sitt jobb och har ständigt dåligt samvete för att hon arbetar så mycket istället för att vara en bullmamma åt Karl.

Erik Dymling är Karls morfar. En jordnära figur som hellre gör än pratar. Han är händig och rejäl, genomtrygg överallt i Krabb­sjögrund men mer osäker när han vid sällsynta tillfällen tvingas lämna stan – eller prata om känslor. Erik är trygg och nöjd med det lilla, till priset av att han får blunda för en del saker som hänt i det förgångna. “Det kommer inget gott ur att rota i sånt”, som han brukar säga.

Doktor Ekwall – The bad guy. I sin roll som stadens läkare har han tillgång till information om allt och alla, och han tvekar inte att använda den. Ekwall ser sig själv som stadens starke man, och många delar den uppfattningen. Han är ständigt på jakt efter mer makt och mer pengar – men ser alltid till att ha ryggen fri. Inget olagligt eller oetiskt han gör går någonsin att bevisa. Ekwall bor ensam i ett fint gammalt hus med en stor veranda som har utsikt över havet.

Namnlost-1