Nya omslag och nya läsare.

Något av det roligaste med jobbet som författare är att göra besök i skolor. Plötsligt får man träffa sina läsare på riktigt, öga mot öga. När man sitter vid datorn och knattrar är det lätt att glömma att det faktiskt är någon som ska läsa resultatet också.

Ibland jobbar då klassen med böckerna om Krabbsjögrund. Och då inser man att det kommer nya läsare hela tiden. Varje år fylls det på med nya, unga, lässugna människor. Extra roligt då att det universum Lena och jag byggt upp kring världens mest hemsökta stad hela tiden växer. De gamla läsarna får något nytt att låta sig skrämmas av, de nya står på tröskeln till en ännu större värld.

Men det tar tid. Mycket längre tid än man skulle vilja. I jämförelse med att göra film och spel och allt annat spännande som är på gång känns det som ett ögonblicks verk att skriva en bok.

Nu till hösten 2015 kommer förresten hela bokserien i helt ny form (du kan se hur omslagen ser ut här på hemsidan). Anledningen – förutom att böckerna blir vansinnigt snygga – är att allt ska passa bättre ihop. Man ska kunna känna igen Krabbsjögrundsvärlden både i böcker, spel, på hemsidan och film.

Men det är inte bara omslagen som är nya. Lena och jag passade på att skriva en ny spökhistoria till varje bok också. Dessutom finns det olika kopplingar till det mobilspel som är på gång, och hit till hemsidan. Bland annat. Jag ska inte avslöja för mycket redan nu, men spännande blir det.

Så välkommen in i en nygammal värld, både du som har varit med förut och du som just står i begrepp att bli vettskrämd för första gången.

Mats Wänblad